Sauvignon Blanc, Marlborough, Jules Taylor Wines – karta techniczna

Winnica/ Producent Jules Taylor
Nazwa Jules Taylor Sauvignon Blanc
Pochodzenie (region, winnica) Nowa Zelandia, Marlborough (Taylor Pass, Lower Wairau, Hawkesbury i Awatere)
Rodzaj (kolor, wytrawność) Białe, wytrawne
Szczepy Sauvignon Blanc 100%
Winifikacja i dojrzewanie Każda z parceli prowadzona jest indywidualnie, aby zapewnić optimum dojrzałości. Gdy ta nadejdzie, doświadczony zespół Jules zbiera winogrona i transportuje je do winnicy, gdzie grona są delikatnie odciskane do tanków stalowych, a sok oddziela się od osadu i zaszczepia aromatycznymi odmianami drożdży. Każda z parceli fermentowana jest oddzielnie, a finalny blend powstaje dopiero przed zabutelkowaniem.
Zawartość alkoholu 13,65 %
Właściwości organoleptyczne (tasting notes) Kolor bladożółty, w zapachu eksplodują aromaty owocu męczennicy, grejpfruta, skórki cytrynowej i limonki na tle niuansów ziołowych tymianku i tajskiej bazylii. W ustach bogate, pełne dojrzałych cytrusów i marakui z odrobiną chłodu mokrych kamieni. Zakończenie długie, soczyste.
Łączenie z jedzeniem Zachwyci z kawałkiem dobrej bagietki na zakwasie z oliwą, ale świetne także z filetem z białej ryby w sosie cytrynowo-ziołowym lub grillowanymi warzywami z dodatkiem tymianku.
Pojemność 750 ml
Informacje dodatkowe Zawiera siarczyny, wino wegańskie, wino ze zrównoważonych upraw