Słowo „ripasso” oznacza po włosku „ponownie przejść”, co uzasadnia stosowanie tego terminu w winiarstwie, głównie w regionie Wenecji Euganejskiej we Włoszech, do opisania techniki produkcji wina, w której młode wino czerwone jest fermentowane ponownie z użyciem wytłoków (skórek i pestek) po produkcji wina Amarone lub Recioto. Winem bazowym w tym procesie jest zwykle Valpolicella. Wytłoki dodawane do niej wciąż zawierają resztki cukrów i drożdży, co pozwala wywołać powtórną fermentację. Dzięki temu wino zyskuje dodatkowe aromaty, taniny i alkohol.
Wina Ripasso charakteryzują się nutami ciemnych owoców (wiśni, śliwek), przypraw, czekolady i suszonych owoców. Są pełne i intensywne. Bardziej wyraziste niż Valpolicella, ale zdecydowanie lżejsze od Amarone.
Ripasso della Valpolicella to apelacja chroniona w ramach DOC (Denominazione di Origine Controllata), co oznacza, że produkcja tego wina musi spełniać określone normy.
Ripasso to doskonały wybór dla osób, które cenią bogactwo Amarone, ale preferują wino o mniejszej intensywności i niższej cenie. Świetnie pasuje do mięs, dojrzałych serów i potraw z grzybami.
Kontakt
Masz pytania lub wątpliwości? Z przyjemnością Ci pomożemy!
Aby zapewnić najlepsze doświadczenia, używamy technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Wyrażenie zgody na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre funkcje i cechy.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest ściśle niezbędny do realizacji prawnie uzasadnionego celu umożliwienia korzystania ze konkretnej usługi wyraźnie zażądanej przez abonenta lub użytkownika lub w wyłącznym celu przeprowadzenia transmisji komunikatu za pośrednictwem sieci komunikacji elektronicznej.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
Dane techniczne do przechowywania i dostępu wykorzystywane wyłącznie w celach statystycznych.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.