Wino porto wytwarzane jest z lokalnych odmian winogron, takich jak m.in. touriga nacional, tinta roriz czy touriga franca. Do produkcji porto dopuszczonych jest ok. 80 odmian winorośli. W praktyce używa się ich mniej więcej 30. Każdy producent sam decyduje o składzie swoich win, a ocenia ich jakość Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto (IVDP), czyli Instytut Win Douro i Porto.
Porto jest winem wzmacnianym, gdyż podczas procesu produkcji, fermentację kończy się w kontrolowany sposób poprzez dodanie do wina destylatu winnego. Pozwala to na zachowanie naturalnej słodyczy wina i uzyskanie mocy (19-20% zawartości alkoholu) dzięki której wino jest trwalsze w transporcie i długowieczne.
Charakteryzuje się bogatym aromatem, głębokim smakiem oraz różnorodnością stylów, od czerwonych, podstawowych win Ruby, po bardziej złożone, długo starzone w beczkach wina Tawny. Porto może również występować w wersji białej (White) i różowej (Rosé). Tradycyjnie serwowane jest jako wino deserowe, często podawane do serów, orzechów i czekolady. Białe porto sprawdza się również jako aperitif.
Najlepszej jakości wina porto noszą oznaczenie „vintage” i powstają tylko w wyjątkowych latach. Są unikatowe również dlatego, że tylko część win z rocznika może uzyskać status „vintage” i nie jest to decyzja indywidualna producenta, a kontrolowany proces biorący pod uwagę warunki atmosferyczne i kondycję całego regionu.
Kontakt
Masz pytania lub wątpliwości? Z przyjemnością Ci pomożemy!
Aby zapewnić najlepsze doświadczenia, używamy technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Wyrażenie zgody na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre funkcje i cechy.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest ściśle niezbędny do realizacji prawnie uzasadnionego celu umożliwienia korzystania ze konkretnej usługi wyraźnie zażądanej przez abonenta lub użytkownika lub w wyłącznym celu przeprowadzenia transmisji komunikatu za pośrednictwem sieci komunikacji elektronicznej.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
Dane techniczne do przechowywania i dostępu wykorzystywane wyłącznie w celach statystycznych.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.