Porto

Wino porto wytwarzane jest z lokalnych odmian winogron, takich jak m.in. touriga nacional, tinta roriz czy touriga franca. Do produkcji porto dopuszczonych jest ok. 80 odmian winorośli. W praktyce używa się ich mniej więcej 30. Każdy producent sam decyduje o składzie swoich win, a ocenia ich jakość Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto (IVDP), czyli Instytut Win Douro i Porto.

 

Porto jest winem wzmacnianym, gdyż podczas procesu produkcji, fermentację kończy się w kontrolowany sposób poprzez dodanie do wina destylatu winnego. Pozwala to na zachowanie naturalnej słodyczy wina i uzyskanie mocy (19-20% zawartości alkoholu) dzięki której wino jest trwalsze w transporcie i długowieczne.

 

Charakteryzuje się bogatym aromatem, głębokim smakiem oraz różnorodnością stylów, od czerwonych, podstawowych win Ruby, po bardziej złożone, długo starzone w beczkach wina Tawny. Porto może również występować w wersji białej (White) i różowej (Rosé). Tradycyjnie serwowane jest jako wino deserowe, często podawane do serów, orzechów i czekolady. Białe porto sprawdza się również jako aperitif.

 

Najlepszej jakości wina porto noszą oznaczenie „vintage” i powstają tylko w wyjątkowych latach. Są unikatowe również dlatego, że tylko część win z rocznika może uzyskać status „vintage” i nie jest to decyzja indywidualna producenta, a kontrolowany proces biorący pod uwagę warunki atmosferyczne i kondycję całego regionu.