Skażenie wina TCA (trójchloroanizolem) jest jednym z najczęstszych problemów związanych z jakością wina. TCA powoduje charakterystyczny „zapach korka”, który objawia się nutami stęchlizny, wilgotnego kartonu, ziemi czy mokrego papieru. Mechanizm skażenia jest złożony i wynika z interakcji między mikroorganizmami, substancjami chemicznymi, a środowiskiem produkcji i przechowywania wina.
Do skażenia wina TCA może dojść na niemal każdym etapie produkcji. Jeśli w winnicy stosowane są pestycydy, herbicydy, czy środki ochrony roślin zawierające związki chloru – w obecności odpowiednich mikroorganizmów wytworzy się z nich TCA. Podobnie środki czystości stosowane w produkcji wina, zawierające związki chloru są potencjalnie niebezpieczne dla wina. TCA powstaje w beczkach, korkach, paletach, drewnianych konstrukcjach – wszędzie tam, gdzie są sprzyjające warunki do życia dla grzybów (np. Armillaria, Aspergillus), które w obecności chloru – przekształcają związki fenolowe w TCA.
Również nakrętki, korki syntetyczne i szklane nie chronią wina w 100% przed skażeniem TCA. Jednak przy zachowaniu odpowiedniej czystości produkcji i stosowaniu procedur – problem ten można znacząco zmniejszyć. Na przestrzeni ostatnich 50 lat procent win korkowych zmniejszył się drastycznie, z 5–10% w latach 70. do poniżej 1% obecnie.
Kontakt
Masz pytania lub wątpliwości? Z przyjemnością Ci pomożemy!
Aby zapewnić najlepsze doświadczenia, używamy technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Wyrażenie zgody na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre funkcje i cechy.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest ściśle niezbędny do realizacji prawnie uzasadnionego celu umożliwienia korzystania ze konkretnej usługi wyraźnie zażądanej przez abonenta lub użytkownika lub w wyłącznym celu przeprowadzenia transmisji komunikatu za pośrednictwem sieci komunikacji elektronicznej.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
Dane techniczne do przechowywania i dostępu wykorzystywane wyłącznie w celach statystycznych.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.