Polska

Produkcja rodzimego wina odrodziła się dopiero u progu XXI w. i od tej pory rośnie dynamicznie – z 27 winnic w roku 2000 mamy już dziś ponad 500! Ze względu na klimat koncentrują się one głównie na południu Polski, na Podkarpaciu, w Małopolsce, na Dolnym Śląsku i w lubuskim z Zieloną Górą jako stolicą polskiego wina. Uprawia się głównie hybrydy, ze względu na ich odporność na mrozy. Są to przede wszystkim białe odmiany Solaris, Johanniter, Jutrzenka i Seyval Blanc oraz czerwone – Rondo, Regent, Cabernet Cortis, Marechal Foch czy Leon Millot. Ze względu na ocieplenie klimatu coraz częściej sadzi się także szczepy vitis vinifera, zwłaszcza Chardonnay, Riesling, Gewurztraminer, Pinot Noir czy Zweigelt. Wina polskie moją charakter typowy dla win chłodnego klimatu, przeważają aromaty tutejszych owoców; jabłek, gruszek, jagód, czarnego bzu czy mięty. Jakość rodzimych win rośnie z roku na rok i zdecydowanie warto być na bieżąco z nowościami na rynku.

Kraj pochodzenia

Region

Winnica

Rodzaj

Wytrawność

Rocznik

Szczep

Zamknięcie

Pojemność