Chardonnay, Marlborough, Jules Taylor Wines – karta techniczna

Winnica/ Producent Jules Taylor
Nazwa Jules Taylor Chardonnay
Pochodzenie (region, winnica) Nowa Zelandia, Marlborough (Taylor Pass i Brancott Valley)
Rodzaj (kolor, wytrawność) Białe, wytrawne
Szczepy Chardonnay 100%
Winifikacja i dojrzewanie Winogrona zbierane ręcznie z dwóch różnych winnic. Winifikacja przebiegała na kilka sposobów – część całych kiści trafiła od razu do francuskich beczek dębowych na dziką fermentację na osadzie. Pozostałe porcje wina były fermentowane na zimno w tankach stalowych lub częściowo w tankach i częściowo w beczkach po usunięciu osadu. Wino spędziło w beczkach 7 miesięcy, a następnie sporządzono finalny blend i rozlano go do butelek.
Zawartość alkoholu 13,18 %
Właściwości organoleptyczne (tasting notes) Słomkowo żółte, w nosie nakładają się na siebie warstwy czerwonych jabłek, nektarynek i skórki cytrynowej wraz z nutami prażonych migdałów, nugatu, przypraw i wanilii. Na podniebieniu soczyste jabłka i nektarynki równoważy  chrupka cytrusowa kwasowość. Dzika fermentacja i beczka dodały złożoności, orzechowych posmaków i tekstury, finisz wytrawny i elegancki.
Łączenie z jedzeniem Bogactwo tego wina czyni go wdzięcznym obiektem do łączenia z jedzeniem – polecamy z owocami morza, ogonami rakowymi w maśle czosnkowym, pieczonym camembertem z odrobiną miodu i orzechów, azjatyckimi noodlami z kurczakiem. Świetne wino do dań wegetariańskich jak risotto z grzybami czy lasagne z dynią i szpinakiem.
Pojemność 750 ml
Informacje dodatkowe Zawiera siarczyny, wino wegańskie, wino ze zrównoważonych upraw