Zorganizowanie degustacji wina to doskonały sposób na spędzenie czasu w gronie znajomych, naukę o winie i odkrywanie nowych smaków. A zima – nawet tak ciepła, jak obecna – jest ku temu świetną okazją. Jak jednak zadbać o właściwy przebieg takiego wydarzenia?
Temat degustacji
Pierwszym krokiem powinno być określenie jaki temat ma mieć nasza degustacja. Jest kilka kluczy, jakimi możemy się kierować. Może to być kolor wina (czerwone, białe, różowe), kraj (Francja, Włochy, Polska, itp.) lub region, w jakim powstaje (Bordeaux, Piemont, Rioja, i inne), gatunek winogron (np. sauvignon blanc z różnych krańców świata), jeden rocznik lub wina od jednego producenta. Jeśli określenie tematu przewodniego sprawia nam trudność możemy pomóc sobie przeglądając kryteria, według jakich podzielone są wina w sklepach online. Kategoryzacja win w Internecie może nas także zainspirować do zupełnie nowego podejścia do degustacji, np. po wytrawności wina lub wspólnego rozwiązania kwestii czy wina zakręcane są inne niż zakorkowane.
Wybieramy wino
Zanim wybierzemy konkretne etykiety należy się zastanowić ile butelek z każdej będzie nam potrzebnych. Z jednej butelki o pojemności 750 ml możemy nalać 10-12 porcji degustacyjnych. Pamiętajmy przy zakupie i obliczeniach, że oprócz tego, że prowadzimy degustację – również my potrzebujemy wina w kieliszku. Choćby po to, by wyłapać wina z wadą, zanim napiją się go nasi goście.
Dobrym pomysłem jest także mieć w zapasie butelkę wina z tych najstarszych roczników, które nie zawsze mają szczęście dojrzewać w dobrych warunkach. Kiedy trafimy na wino korkowe – możemy otworzyć kolejną butelkę, a wydarzenie takie potraktować edukacyjnie, by nikt z uczestników nie miał wątpliwości, jaki „aromat” i smak ma wino zainfekowane TCA.
Sama degustacja powinna obejmować 4 do 6 win – różnorodnych i ciekawych, a także trzymających się tematu. Przy wyborze również z pomocą przychodzą nam sklepy online. To duża wygoda dokonywać wyboru win na degustację siedząc w wygodnym fotelu we własnym domu. Po dostarczeniu win do domu należy pamiętać o zapewnieniu butelkom odpowiedniej dla nich temperatury.
Akcesoria winiarskie
By przeprowadzić degustację w domu powinniśmy się zaopatrzyć w niezbędne akcesoria, by wydarzenie to miało odpowiednią oprawę.
Bardzo ważne będzie szkło. Jeśli nie mamy takiej ilości kieliszków, by uczestnicy do każdego wina mieli osobny kieliszek – zapewnijmy na stole wodę i naczynie do jej wylewania po opłukaniu kieliszka. Zwykle nie jest to konieczne – jeśli zachowamy kolejność – białe, czerwone, słodkie, ale przy bardziej aromatycznych winach białych, np. Torrontes – aromat pozostaje w kieliszku i przekłamuje aromat kolejnego wina. Wtedy dobrze jest przepłukać kieliszek.
Naczynie do wlewania wody po płukaniu kieliszka przyda się nam także, gdy wśród gości znajdą się tacy, którzy nie będą chcieli wypijać pełnych porcji wina.
Do otwierania butelek konieczny będzie korkociąg oraz umiejętność jego obsługi. Warto otworzyć nim wcześniej 2-3 butelki, żeby na degustacji uniknąć kłopotliwej walki z korkiem. Mogą to być np. butelki wymagające wcześniejszej dekantacji – starsze roczniki lub wina młode, które napowietrzamy by wydobyć z nich aromat. Wina dekantujemy w dekanterze lub karafce.
Profesjonalną oprawę zapewnimy naszej degustacji przygotowując również kartki i coś do pisania, aby uczestnicy mogli sporządzić notatki degustacyjne. Kartki powinny być białe, by można je było wykorzystać przy ocenie koloru wina. Na ich tle łatwiej będzie dostrzec wszystkie niuanse kolorystyczne.
Przekąski
W czasie degustacji win na stole powinny się znaleźć drobne przekąski – najlepiej dopasowane do tematu spotkania. Jeśli pijemy wina hiszpańskie podajmy oliwki, chorizo, ser, szynkę jamon. Jeśli tematem są wina z Włoch – na stole powinny się pojawić grissini, bruschetta, sery i oliwki. Uniwersalną przekąską będą pieczywo z oliwą, oliwki, orzechy i sery. A doskonałym pomysłem na zakończenie degustacji będzie wspólny posiłek skomponowany tak, by pasowały do niego wina pite na degustacji.
Przestrzeń
Zadbajmy o to, by goście mieli wygodne miejsca siedzące i przestrzeń do wykonywania notatek degustacyjnych. Postarajmy się siedzieć mniej więcej w środku towarzystwa – ułatwi to rozlewanie wina, a także odpowiadanie na pytania gości. Częstym zwyczajem uczestników jest fotografowanie etykiet wina, które szczególnie im smakuje. Dobrze, gdyby butelki stały na wyciągnięcie ręki i w widocznym miejscu. Nie możemy jednak dopuścić do przestawiania pełnych butelek. To może się skończyć katastrofą na stole, ale także pomyłką w degustacji, gdy kolejność butelek zostanie zaburzona.
Spotkanie przy butelce wina kojarzy się z relaksującą muzyką i przygaszonym światłem. Muzyka podczas degustacji rzeczywiście stworzy nastrój, natomiast światło może się jednak przydać – jeśli chcemy rzetelnie oceniać kolor wina i jego przejrzystość.
Przebieg degustacji
Degustacja składa się z trzech etapów. Etap pierwszy – OKO – to ocena koloru, klarowności i konsystencji wina. NOS – drugi etap degustacji mający na celu rozpoznanie aromatów owocowych, korzennych, kwiatowych i innych. Ponieważ pamięć aromatyczna każdej osoby jest inna – na tym etapie degustacji może się pojawić sporo rozbieżności i zaskakujących odkryć. Trzecia część degustacji – przez wielu najbardziej wyczekiwana – USTA, czyli ocena smaku, kwasowości, słodyczy, tanin, długości finiszu.
Po tych trzech krokach następuje etap podsumowania, porównania wrażeń i opinii pozostałych uczestników.
Wspólna pasja – miłość do wina
Spotkania przy winie są jeszcze ciekawsze, gdy przygotujemy do nich kilka ciekawostek z historii producenta, regionu, czy kraju – najlepiej takich, które miały wpływ na pite podczas degustacji wino. Każda butelka, szczególnie droższych trunków – ma swoją własną historię, którą łatwo odnaleźć na stronie producenta lub dystrybutora. A wiedza przyswojona w takich okolicznościach pozostaje na długo. Podobnie, jak relacje nawiązane z ludźmi, których połączyła wspólna pasja – miłość do wina.
Spis treści