Beaujolais Nouveau to młode wino czerwone produkowane z winogron odmiany gamay, pochodzących z regionu Beaujolais we wschodniej części Francji. Historia tego wina sięga lat 50. XX wieku.
Historia Beaujolais Nouveau
Pomysł na Beaujolais Nouveau narodził się jako sposób szybkiego sprzedania świeżego wina z regionu Beaujolais. W tamtych czasach producenci w Beaujolais mieli problem z nadmierną ilością wina, które nie miało zbytu, ponieważ tradycyjne wina z tego obszaru wymagały dłuższego okresu dojrzewania – czasem nawet kilku lat.
Aby zaradzić tej sytuacji i zwiększyć sprzedaż, winiarze z regionu postanowili spróbować nowatorskiego podejścia do wina – szybkiego butelkowania i wprowadzania młodego wina do sprzedaży już kilka tygodni po zbiorach. Pierwsze oficjalne wydanie Beaujolais Nouveau miało miejsce w 1951 roku, kiedy to winiarze z regionu Beaujolais uzyskali zgodę francuskiego Departamentu Cła i Akcyzy na sprzedaż młodego wina.
Le Beaujolais Nouveau est arrivé!
Od tego czasu Beaujolais Nouveau stało się wielkim zjawiskiem marketingowym i kulturalnym. Premiera nowego rocznika tego wina początkowo odbywała się w różnych terminach. W roku 1967 ustalono, że będzie ona miała miejsce co roku – 15 listopada. Nie był to jednak wygodny pomysł, bo ta data mogła wypaść w sobotę, co sprzyjało świętowaniu, ale także w poniedziałek – kiedy huczne powitanie nowego rocznika wina nie dla wszystkich było możliwe. Ostatecznie, w roku 1985 na datę premiery Beaujolais Nouveau ustalono trzeci czwartek listopada i tak jest ona obchodzona na całym świecie do dzisiaj. Imprezy związane z premierą Beaujolais Nouveau to okazja do organizowania degustacji wina, imprez, festiwali oraz celebracji francuskiej kultury.
Młode wino pite z okazji Beaujolais Nouveau pochodzi niemal zawsze z Francji. Wiele krajów podejmowało próby powtórzenia sukcesu Francuzów, ale ani włoskie novello, ani hiszpański joven nie zdobyły takiej popularności.
Sami Francuzi kupują młode wino pod nazwą beaujolais primeur, która jest równoznaczna z beaujolais nouveau. Produkcja tego wyjątkowego wina jest reglamentowana przez prawo francuskie. Wina te muszą być butelkowane i wypuszczane do sprzedaży w ściśle określonym terminie i nie mogą się pojawić na rynku wcześniej, niż po północy w trzeci czwartek listopada.
Maceracja węglowa szczepu gamy
Beaujolais Nouveau jest zazwyczaj lekkie, świeże, o niskiej zawartości tanin, co sprawia, że jest winem gładkim i łatwo pijalnym. Powstaje na skutek wyjątkowej metody stosowanej w całym regionie – maceracji węglowej. Ręcznie, ostrożnie zbierane winogrona umieszczane są w całych gronach, na szypułkach w kadzi wypełnionej dwutlenkiem węgla, a następnie inicjowana jest enzymami fermentacja wewnątrz owoców.
Bardzo istotne jest, by skórki owoców nie popękały podczas zbiorów. W przypadku Beaujolais Nouveau procesy winifikacyjne należy przyspieszyć. Nie ma czasu na koncentrację aromatów, na dojrzewanie tanin, dlatego jest to najczęściej wino o intensywnym, ale ulotnym aromacie banana, landrynek i gumy balonowej, a w smaku owocowe i niezobowiązujące.
Aromaty Beaujolais Nouveau, nie wynikają z charakterystyki szczepu gamay. Są one efektem procesu winifikacji i jej szybkiego zakończenia.
Czy Beaujolais Nouveau jest gwiazdą Beaujolais
Pospieszne zamykanie młodego wina w butelki ma swoją cenę. Wina tego nie można przechowywać dłużej, niż rok. Później zamienia się w ocet winny i nie nadaje się do spożycia.
Pomimo krytyki części ekspertów winiarskich, którzy uważają to wino za proste i komercyjne, Beaujolais Nouveau wciąż cieszy się popularnością i stało się ważną częścią kultury winiarskiej we Francji i na świecie.
Należy jednak pamiętać, że ze szczepu gamay, w regionie Beaujolais, który jest częścią Burgundii robi się nie tylko młode, owocowe i niezobowiązujące wina, oznakowane na etykiecie ogólną apelacją AOC Beaujolais. To przeważnie wina pochodzące z południowej części regionu, gdzie gleby są gliniaste i wapienne. Na północy zaś znajdziemy bardziej jakościowe AOC Beaujolais-Villages oraz 10 apelacji oznaczonych, jako cru (crus-du-Beaujolais), a wśród nich St-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly, Côte de Brouilly. Winogrona w tej części Francji dojrzewają na glebach granitowych i dają wina z dużym potencjałem leżakowania. Po odpowiednim czasie szczep gamay nadal jest pełen aromatów jeżyn i malin, ale uzupełniają je nuty trufli, ziemi, ściółki i ziół.
To działa
Ponieważ większość win z crus-du-Beaujolais wymaga wielu lat, by osiągnąć pełnię swoich możliwości – wydaje się być zasadnym podtrzymywanie tradycji Święta Młodego Wina. Przy okazji Beaujolais Nouveau część inwestycji wraca do winiarzy, co pozwala im funkcjonować na bieżąco. Natomiast na podstawie jakości młodego wina da się ocenić jakość całego rocznika wina w Beaujolais i szacunkową wartość leżakujących butelek.
Spis treści