Barbaresco

Barbaresco jest włoskim, czerwonym winem, produkowanym z winogron szczepu nebbiolo w Piemoncie – regionie winiarskim na północy Włoch. Jest wytwarzane w okolicach miejscowości Barbaresco, w prowincji Cuneo, i uznawane za jedno z najwybitniejszych win Włoch. 

Ma jasny czerwony kolor, który może zmylić początkujących miłośników wina. Podczas degustacji Barbaresco odkryją oni wielkie bogactwo aromatów i głębię smaku. Nuty czerwonych owoców przeplatają się tu z aromatem róży, fiołka, przypraw, a nawet ziemi i smoły. Jest to m.in. efekt dojrzewania Barbaresco przez minimum dwa lata, z czego co najmniej rok w dębowych beczkach.

Barbaresco posiada status DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), najwyższą kategorię klasyfikacji włoskich win, co świadczy o jego jakości i tradycji produkcji.

Barbaresco często porównywane jest do innego wielkiego wina z Piemontu – Barolo, jednak różni się od niego nieco lżejszym charakterem i szybszą gotowością do spożycia.