Zbiory winogron z uprawy organicznej wykonywane są przeważnie ręcznie. Produkcja wina odbywa się podobnie, jak w gospodarstwach niecertyfikowanych, choć i tu panują pewne zasady. W miarę możliwości dodatek drożdży komercyjnych zastępuje się fermentacją spontaniczną, prowadzoną przez drożdże obecne na skórkach owoców. Klarowanie odbywa się metodą wymrażania lub przy użyciu naturalnych dodatków oraz znacznie zmniejsza się dopuszczalne użycie siarczynów. Niewielka ich ilość jest konieczna do ustabilizowania wina i ograniczenia rozwoju niepożądanych bakterii, ale są to znikome dawki, nieporównywalne z tymi dozwolonymi do użycia w tradycyjnym winiarstwie.
Certyfikacja gospodarstwa trwa 3-4 lata i nie każdy winiarz jest tym zainteresowany. Część producentów nie czuje potrzeby, by walczyć o potwierdzenie ekologicznej uprawy, bo działania dostosowane do wymogów apelacji, w jakiej tworzą wino – są wystarczającą gwarancją jakości.
Zdobycie certyfikatu jest kosztowne. Ekologiczna uprawa ma mniejszą wydajność i jest obarczona większym ryzykiem utraty części lub całości plonu. To tłumaczy, dlaczego wina organiczne bywają droższe od tradycyjnych. Jednak win organicznych jest na rynku coraz więcej i rośnie na nie popyt. To powoduje, że coraz częściej ich ceny zbliżają się do ceny win niecertyfikowanych.
Kontakt
Masz pytania lub wątpliwości? Z przyjemnością Ci pomożemy!
Aby zapewnić najlepsze doświadczenia, używamy technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Wyrażenie zgody na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre funkcje i cechy.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest ściśle niezbędny do realizacji prawnie uzasadnionego celu umożliwienia korzystania ze konkretnej usługi wyraźnie zażądanej przez abonenta lub użytkownika lub w wyłącznym celu przeprowadzenia transmisji komunikatu za pośrednictwem sieci komunikacji elektronicznej.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
Dane techniczne do przechowywania i dostępu wykorzystywane wyłącznie w celach statystycznych.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.