W ostatnich dekadach wina z Australii odniosły ogromny światowy sukces, areał winnic powiększył się kilkukrotnie, a australijskie etykiety dostępne są niemal w każdym zakątku świata. Można by pokusić się o stwierdzenie, że Australia zawdzięcza ten stan rzeczy przebojowości swoich winiarzy i ich zdolności do kreowania win, o jakich marzy konsument. Nie byłaby to jednak cała prawda – w Australii produkuje się także wielkie wina, wspaniale odzwierciedlające tamtejsze terroir, a ponadto kraj ten posiada imponujący zasób old vines, czyli winnic składających się ze starych krzewów winorośli.
Klimat Australii i dominujące odmiany winorośli
Ogromną korzyścią dla Australii są warunki niemal idealne do uprawy winorośli; ogromna ilość dni słonecznych, niska wilgotność, wpływ morza i bliskość dużych masywów górskich. Pierwotnie wiele winnic zakładano przede wszystkich ze względu na korzystny mikroklimat, dziś coraz większą uwagę przykłada się do gleby, orientacji i kąta nachylenia stoków czy wysokości nad poziomem morza. Najbardziej problematycznym czynnikiem jest tu niedobór wody. Na tym rozległym i jałowym kontynencie większość upraw, podobnie jak większość ludzkich siedlisk w ogóle, skupia się na południu i w rejonach przybrzeżnych, ze szczególną koncentracją winnic na południowym wschodzie. Chociaż zimy i wiosny potrafią być tu deszczowe, lato jest zawsze bardzo gorące i suche , co w sposób oczywisty wymusza potrzebę nawadniania. Obszar Riverland zapewnia niemal połowę całej produkcji wina w kraju, jednak kosztem ogromnej ilości wody, którą pobiera z wysychającej Rzeki Murray. W poszukiwaniu nieco chłodniejszych i bardziej wilgotnych siedlisk winiarze coraz bardziej dynamicznie rozwijają nasadzenia na Tasmanii i w rejonach nadmorskich na dalekim południu, w tym w stanie Victoria i w Zachodniej Australii.
Dwie najbardziej znane z Australii odmiany to Chardonnay i Shiraz (Syrah), ale uprawia się tu ogromną liczbę odmian, do najpowszechniejszych białych szczepów należą Semillon, Colombard, Sauvignon Blanc i Riesling. Wśród odmian czerwonych najczęściej uprawia się, poza Syrah, Caberneta, Grenache, Morvedre (Matarao), Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc i Petit Verdot.
Regiony i apelacje
Przez wiele lat konsumenci win australijskich posługiwali się głównie kryterium odmiany, jednak wraz z rosnącą świadomością zaczęło się to zmieniać. Na początku lat 90tych wdrożono program Label Integrity. W myśl tych przepisów na etykiecie można podać tylko jeden szczep, jeśli wino składa się z niego przynajmniej w 85%, jeśli zaś podanych jest kilka odmian, muszą one być wymienione zgodnie z procentem objętości w butelce. Najbardziej ogólnym oznaczeniem geograficznym jest GI, które informuje, że w butelce znajdują się winogrona mogące pochodzić z różnych części całego dużego regionu, jak na przykład Południowo-wschodnia Australia. Następnie mamy wina pochodzące z pojedynczego stanu, na przykład Victoria, a jeszcze bardziej precyzyjne oznaczenia dotyczą win produkowanych z winogron z pojedynczego regionu czy subregionu. Poniżej zamieszczamy krótką charakterystykę głównych regionów winiarskich w Australii.
Nowa Południowa Walia (New South Wales)
Jest to jeden z najstarszych regionów znajdujący się w południowo-wschodniej Australii. Zróżnicowany klimatycznie i geograficznie, słynie przede wszystkim z Hunter Valley, leżącej 200 km na północ od Sydney, skąd pochodzą wyśmienite Shirazy i Semillon, ale warto zwrócić uwagę także na maleńki region Tumbrumba w Górach Śnieżnych, gdzie powstaje wiele butikowych winnic, które czerpią korzyści z dużych wysokości.
Victoria
Na południe od Nowej Południowej Walii leży piękny stan Victoria, pełen zróżnicowanych terroir. Od gorącego Rutherglen z jego urzekającymi winami deserowymi na bazie Muscadelle i Muscadeta, przez położone wysoko winnice King’s Valley z lubiącymi chłodny klimat Rieslingami, Chardonnay i Cabernetem, aż po najbardziej wysunięte na południe regiony korzystające z dobroczynnego wpływu oceanu, gdzie powstają eleganckie Pinot Noir I CHardonnay.
Tasmania
U południowych wybrzeży Victorii leży duża wyspa, Tasmania. Do niedawna uważano, że jej chłodny, wietrzny klimat sprzyja tylko produkcji win musujących. Ale w ostatnich latach, prawdopodobnie także w związku ze zmianami klimatu, powstaje tu coraz więcej dobrych bieli i obiecujących Pinot Noir.
Australia Południowa
Stan Australia Południowa produkuje niemal połowę tutejszego wina, głównie ze względu na sporą produkcję win podstawowych w regionie Murrey River. Ale prawdziwy skarb tego stanu to obszary nadbrzeżne, które korzystają z dobrodziejstwa chłodnych wiatrów wiejących znad oceanu. Leżą tu najznamienitsze regiony Australii; Coonawarra, dom kultowych Cabernetów, Mc Laren Valley o niebiańkim śródziemnomorskim klimacie, Barossa Valley słynąca z potężnych Shrazów, będących wskaźnikiem jakości dla Shirazów australijskich w ogóle, Clare Valley i Eden Valley słynące z Rieslingów, czy Mount Lofty Ranges o nieco bardziej kontynentalnym klimacie.
Zachodnia Australia
Produkuje się tu zaledwie kilka procent australijskich win, ale znajduje się tu wiele ciekawych, obiecujących regionów, z których najważniejszym jest Margaret River. Leży on około 270 km od Perth, obok śródziemnomorskiego klimatu, wyróżniają go wysoko przepuszczalne gleby piaszczyste i żwirowe, idealne do uprawy Cabernet Sauvignon. Produkowane tu wina porównywane są często dzięki swej elegancji i dojrzałości z dobrym Bordeaux.
Skąd pochodzą nasze wina?
Wina dostępne w naszym sklepie pochodzą z Australii Południowej, głównie z chłodnych okolic Adelaide Hills, Polish Hill River w Clare Valley oraz z Langhorne Creek. Każdy z tych regionów oferuje wspaniałe warunki do uprawy winorośli. Charakteryzują się wyjątkowym klimatem, dużym nasłonecznieniem oraz specyficzną amplitudą temperatur, dzięki czemu wina cechuje bogaty i złożony bukiet aromatyczny.
Smak win z Adelaide Hills jest efektem stosunkowo dużych wysokości uprawy, zmieniających się pór roku oraz poświęceniu i pasji winiarzy. Pierwsze winorośle zostały tu posadzone już w drugiej połowie XIX wieku, lecz prawdziwa rewolucja przypada na lata 30. XX wieku. Pagórkowaty teren tworzy różne mikroklimaty, z wieloma dolinami i zboczami. Adelaide Hills nadaje się doskonale – ze względu na niskie średnie roczne temperatury – dla winogron wcześnie dojrzewających, takich jak Pinot Noir czy Grüner Veltliner, ale słynie przede wszystkim z Chardonnay o charakterystyce typowej dla win z chłodnego klimatu.
Langhorne Creek to region z chłodnym morskim klimatem ze średnią temperaturą w styczniu wynoszącą ok. 20°C. Żyzne gleby usytuowane są w okolicy jeziora Alexandrina, słodkowodnego zbiornika o powierzchni 600 km2. Tutejsze wiatry przynoszą zimne powietrze prosto znad Antarktydy i Oceanu Południowego, co znacznie ochładza klimat.
Polish Hill River jest osadą położoną w okolicy miasta Adelaide w regionie Clare Valley. Doskonałe gleby – czerwona oraz brunatna – dostarczają odpowiednich składników odżywczych, a chłodny klimat wspiera rozwój winorośli dających wina świetnie odzwierciedlające to charakterystyczne terroir.
Jeśli chcesz spróbować nowych i wyjątkowych smaków, które zostały docenione na całym świecie, już dziś zamów butelkę lub dwie. Na pewno zakochasz się w złożonym bukiecie aromatów, dzięki którym przeniesiesz się do egzotycznych regionów Australii.
Spis treści