Beczka i jej produkcja

Beczki dębowe, ale nie tylko – pojawiają się w procesie produkcji wina ze względu na ich wpływ na smak i aromat wina w nich leżakowanego. Najczęściej wykorzystywanym materiałem do wykonania beczki winiarskiej jest drewno dębowe – pozyskiwane w Europie lub USA. Dąb jest materiałem trwałym i ma zdolność do “oddychania”, czyli dostarczania niewielkich ilości powietrza do leżakującego wina, dzięki czemu powoli dojrzewa i nabiera aromatów pochodzących z samego drewna.

Innym drewnem, jakie wykorzystuje się do produkcji beczek winiarskich są np. klon, jesion, orzech, czy akacja. Każde z tych drzew ma inny profil zapachowy i w każdym wino dojrzewa inaczej.

Najczęściej do leżakowania wina stosuje się beczki z dębu francuskiego i amerykańskiego. Dąb francuski rośnie wolniej i trudniej go pozyskać. Ma to wpływ na jego cenę – jest znacznie droższy niż dąb amerykański.

W winiarstwie beczki stosuje się na różnych etapach produkcji wina. Poczynając od fermentacji, przez mieszanie, dojrzewanie i przechowywanie – kontakt wina z drewnem nadaje mu charakteru i niepowtarzalnych cech.

Beczki winiarskie różnią się od siebie również rozmiarami. W winiarstwie najczęściej używa się beczek barrique o pojemności 225 L. Są one stosunkowo niewielkie i zapewniają winu odpowiedni kontakt z drewnem. Najintensywniej oddziałują na smak i aromat wina, gdy używane są po raz pierwszy oraz gdy są odpowiednio “stostowane”, czyli wypalone wewnątrz.

Wielkość i kształt beczek są często charakterystyczne dla producenta lub regionu. Kontakt wina z drewnem ma ogromny wpływ na jego ostateczny kształt, dlatego producenci przywiązują ogromną wagę do wyboru beczek.