Auslese

Termin „Auslese” pochodzi z języka niemieckiego i jest używany w kontekście klasyfikacji win niemieckich. Oznacza wina o najwyższej jakości według niemieckiego prawa winiarskiego. Są to wina oznaczone terminem QmP – Qualitätswein mit Prädikat, czyli w dosłownym tłumaczeniu – wino jakościowe z potwierdzoną wysoką jakością. Wytwarza się je z winogron specjalnie wyselekcjonowanych, zebranych później, niż zazwyczaj. Winogrona te mogą, ale nie muszą być pokryte szlachetną pleśnią.

Winogrona na wino Auslese są zbierane jako wybór z całej winnicy, jedynie najlepszych, najzdrowszych i najbardziej dojrzałych owoców. Zawierają one więcej cukru i są bardziej skoncentrowane pod względem smaku i aromatu.

Wina Auslese mogą występować w różnych odmianach, zależnie od rodzaju winogron użytych do ich produkcji. Najczęściej są one winami słodkimi, choć poziom słodyczy może się różnić w zależności od producenta i jego pomysłu na wino. Zdarzają się też wina wytrawne produkowane jako Auslese. Mają one wówczas znacznie wyższy poziom alkoholu, niż wina słodkie. Różnice w zawartości alkoholu wynikają z przepisu prawa winiarskiego, który zabrania szaptalizacji (dosładzania) wina, w celu regulacji poziomu alkoholu.

Oznaczenie “Auslese” na etykiecie wskazuje na wyższą jakość wina i staranną selekcję winogron użytych do jego produkcji. Wina te mają spory potencjał dojrzewania.

Najsłynniejsze wina Auslese są produkowane głównie w Niemczech, zwłaszcza w regionach winiarskich takich jak Mosel, Rheingau, Pfalz, Nahe czy Baden. Mogą być jednak produkowane również w innych regionach świata. Ich charakter może się jednak różnić od tych z Niemiec i pod względem stylu i smaku. Nie będzie to już wino klasyfikowane i produkowane według niemieckich tradycji.