Assemblage

 

Assemblage to wyraz pochodzący z języka francuskiego, oznaczający mieszanie, czyli blendowanie win – najczęściej jednoszczepowych, jednego pochodzenia i dobrej jakości. Proces ten służy tworzeniu wysokiej jakości win o określonej charakterystyce. Mieszanie winogron odbywa się po ich wstępnej winifikacji. Są jednak regiony na południu Francji, gdzie grona łączone są przed pierwszą fermentacją.

 

W świecie wina mieszanie win odbywa się również na innym poziomie jakości. Gdy w skład wina wchodzą wina pospolite, a ich łączenie prowadzi do uzyskania pijalnej mieszanki – mówimy o kupażu. Wina tworzone metodą assemblage mają prawo do apelacji. Użycie do produkcji metody kupażowania pozbawia wino tej możliwości.

 

Assemblage rozpoczyna się już podczas ustalania, z których parceli, krzewów i gatunków winogron powstanie finalne wino. Żaden etap produkcji nie jest pozostawiony przypadkowi. Po wstępnej winifikacji wkraczają do pracy winemakerzy, którzy metodą testów odnajdują perfekcyjne połączenia pomiędzy poszczególnymi winami jednoszczepowymi. Istotne są tu ich cechy odmianowe i proporcje win, ale także potencjał dojrzewania wina finalnego. Ostateczna receptura jest ściśle strzeżoną tajemnicą winnicy.

 

Metodą assemblage tworzone są m.in. wina w Bordeaux i Szampanii. Mieszanie prowadzi do stworzenia wina typowego dla regionu, do powstania dzieła sztuki charakterystycznego dla rocznika i winnicy. Wśród miłośników wina z tego regionu popularne jest stwierdzenie, że bordoskie wina powstają według równania 1+1=3 i trudno się z nim nie zgodzić.

 

Po metodę assemblage sięgają winiarze na całym świecie i choć popularność win jednoszczepowych nie maleje – coraz łatwiej odnaleźć na półce sklepowej wino powstałe z wykorzystaniem opisywanej metody.

 

Świetnym tego przykładem jest australijskie wino z winiarni Pikes. Assemblage 3 szczepów: shiraz, mourvedre i grenache daje w efekcie wino mocno owocowe, z nutą ciemnej czekolady, jednocześnie miękkie i taniczne – z potencjałem leżakowania.