Tenuta delle Terre Nere
Tenuta Delle Terre Nere to około 15 hektarów winnic leżących na zboczach Etny, z których niemal 4 hektary ocalały przed filokserą. Od roku 2008 winnice posiadają już certyfikat upraw biologicznych. Nazwa Terre Nere pochodzi od czarnej, wulkanicznej gleby, na której rosną winne krzewy. Duże wahania temperatur między dniem a nocą sprawiają, że wina z Etny są eleganckie, chłodne, pozbawione ciepła i posmaku przejrzałych gron tak charakterystycznych dla win z południa. Znawcy twierdzą, że stylem zbliżają się do burgundów lub win z Barolo. Przyczyniają się do tego także tutejsze szczepy, nerello, mascalese i nerello capuccio, lekkie, złożone, z finezyjnymi garbnikami. Właściciel winnicy, Marc de Grazia, jest jednym z pionierów apelacji Etna, zarówno pod względem przywrócenia konsumentom starych, tradycyjnych odmian, jak i przywiązanie do terroir i perfekcyjnej winifikacji. To sprawia, że wszystkie wina z Terre Nere, jak pisze Robert Parker, są „zdumiewająco złożone i zarazem świeże”.