Proces powstawania bąbelków w szampanie odbywa się podczas wtórnej fermentacji. Zachodzi on w butelce, zgodnie z tradycyjną metodą produkcji (Méthode Traditionnelle lub Méthode Champenoise).
Podczas pierwszej fermentacji winogron – głównie chardonnay, pinot noir i pinot meunier – powstaje wino bazowe. Po zbiorach moszcz fermentuje w stalowych kadziach lub dębowych beczkach, uzyskując klasyczne wytrawne wino. Po dodaniu do niego liqueur de tirage, czyli mieszanki drożdży i cukru, butelki zamyka się kapslem, pod którym zachodzi wtórna fermentacja. Drożdże konsumują cukier wydzielając alkohol i dwutlenek węgla (CO₂). Ponieważ butelka jest szczelnie zamknięta, gaz nie ma dokąd uciec, więc rozpuszcza się w winie i pozostaje w nim w postaci charakterystycznych bąbelków.
Martwe drożdże opadają na dno butelki i pozostają tam na okres od kilku do kilkunastu miesięcy. Dojrzewanie na osadem (sur lie) wzbogaca smak szampana. By pozbyć się osadu, butelki są stopniowo obracane i pochylane, by zebrać go przy kapslu. Proces ten to remuage. Ostateczne usuwanie osadu z butelki – dégorgement – następuje po zamrożeniu szyjki butelki i jej otwarciu. Osad wychodzi wraz z kapslem, a butelka ponownie jest zamykana korkiem i gotowa do konsumpcji. Ubytek wina w butelce uzupełnia się mieszanką wina i cukru (liqueur d’expédition), co sprawia, że wino uzyskuje odpowiednią słodycz.
Kontakt
Masz pytania lub wątpliwości? Z przyjemnością Ci pomożemy!
Aby zapewnić najlepsze doświadczenia, używamy technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Wyrażenie zgody na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre funkcje i cechy.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest ściśle niezbędny do realizacji prawnie uzasadnionego celu umożliwienia korzystania ze konkretnej usługi wyraźnie zażądanej przez abonenta lub użytkownika lub w wyłącznym celu przeprowadzenia transmisji komunikatu za pośrednictwem sieci komunikacji elektronicznej.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
Dane techniczne do przechowywania i dostępu wykorzystywane wyłącznie w celach statystycznych.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.